Nya smslån
1. nya smslån hos Flexkontot  Flexkontot   Läs mer
2. nya sms lån hos Brixo  Brixo   Läs mer
3. nya snabblån hos Fixza  Fixza   Läs mer
4. nya mikrolån hos GoodCash  GoodCash   Läs mer
5. nya sms-lån hos Saldo  Saldo   Läs mer
Ålder
Markera ålder om du är under 21

Lånesumma
Välj hur mycket du vill låna

Betalningsanmärkning
Markera om du har betalningsanmärkning

Lär dig allt om Smslån

Vad menas med Smslån?
Smslån har blivit ett av de mest kända begreppen i Sverige när det handlar om lån. Hatat av många och älskat av många. Smslånet förknippas ofta med lån som ... läs mer


Att tänka på när du ska ta ett smslån
Skillnaden mellan ett smslån och en vanligt traditionellt lån är inte särskilt stora. Du lånar en bestämd summa pengar till en viss kostnad, för att så småningom betala tillbaka hela summan plus ränt... läs mer

Att tänka på när du ska ta ett smslån

Att tänka på när du ska ta ett smslån

Skillnaden mellan ett smslån och en vanligt traditionellt lån är inte särskilt stora. Du lånar en bestämd summa pengar till en viss kostnad, för att så småningom betala tillbaka hela summan plus ränta och avgifter. Från början ansökte man ofta via sms, därav namnet smslån, men i dag är det vanligast att man ansöker online. Här ska vi gå igenom skillnaderna och vad man ska tänka på när man ska ta ett smslån.

Det finns några viktiga skillnader mellan ett smslån och ett vanligt lån, nämligen:

 • Lånebeloppet för ett smslån är oftast mindre.
 • Lättare att få ett smslån om man har betalningsanmärkningar.
 • Kraven på inkomst är vanligen lägre eftersom det handlar om ett litet lån.
 • Ränta och kostnad är oftast hög jämfört med traditionella lån.

Trots allt negativt man kunnat läsa och höra om smslån så finns det en hel del som är positivt och som kan vara värt att tänka på. Exempelvis:

 • Vissa kreditbolag erbjuder nya kunder att låna gratis första gången, detta kallas för räntefria smslån.
 • Somliga långivare erbjuder utbetalningar av smslån på helger och kvällar.
 • Många bolag erbjuder bättre support t.ex. via mail eller Skype.

Många som erbjuder smslån har bättre service än traditionella långivare. Ett exempel kan vara att bolag med direktutbetalningar kan betala ut smslån på helger och kvällar. Långivaren måste då ha ett samarbete med samma bank som du själv använder. Att få tillgång till pengar under t.ex. lördagar och söndagar kan vara extra bra om du behöver låna pengar snabbt.

Vidare finns det även lån där du inte betalar ränta, d.v.s. räntefria smslån. Dessa erbjuds ofta till nya kunder. Detta kan givetvis tolkas som ett marknadsföringsknep men kan vara ett mycket lönsamt lån för den medvetne kunden.

Viktigt att tänka på när du ska ta ett smslån

Det finns, som vi nämnt, många likheter mellan ett traditionellt lån och smslån. Många av de saker du bör tänka på innan du lånar pengar är därför de samma som vid vanliga lån:

 • Är det nödvändigt att låna pengarna?
 • Klarar du av att återbetala lånet?
 • Hur kommer din ekonomi att påverkas under återbetalningstiden?
 • Vad gör du om du hamnar i en situation där du inte kan betala tillbaka?

Detta är tips som gäller vid alla lån, men specifikt för smslån att tänka på är:

 • Generellt är kostnaderna högre och du kommer att betala dyrt för pengarna du lånar.
 • Återbetalningstiden för smslån är mycket kortare. Betalar du inte i tid måste du förlänga lånet, vilket är förknippat med extra dyra kostnader.

Det är lättare att bli beviljad ett smslån jämfört med ett vanligt lån. Detta kan vara attraktivt för dig som behöver pengar snabbt eller ta ett smslån om du har betalningsanmärkningar. Idag finns massor av människor med betalningsanmärkningar och för dem kan smslån vara ett eller det enda alternativet till vanliga lån. För personer med bristande betalningsförmåga är det dock inte att rekommendera lån över huvud taget. Betalar du inte i tid ökar kostnaderna väldigt snabbt. Kostnaderna kan lätt skena iväg och bli större än det ursprungliga lånebeloppet. Tänk därför på att ha en plan på hur du kan betala tillbaka smslånet snabbast möjligt.

Gör en enkel kalkyl

Att göra en kalkyl är att rekommendera vid alla typer av ekonomiska beslut som du kan ta i livet. Gör därför gärna en uträkning på hur mycket du kommer att låna samt hur mycket du har möjlighet att betala tillbaka varje månad. Gör en bedömmning på hur stora dina marginaler blir efter varje månadsslut. Anpassa lånet och jämför olika smslån för att hitta bästa lånet för dina förutsättningar. Är marginalerna för små så minskar du lånet. Är de fortfarande för små, kan det vara klokast att inte låna alls. Var realistisk när du gör din kalkyl. Att vara för optimistisk kan kosta mer än det smakar!

Förlängningar av lån

Som tidigare kan det bli kostsamt att förlänga smslånet om du inte kan betala tillbaka ditt smslån i tid. Vanligtvis förlängs smslån månadsvis. Gör du detta flera gånger om stiger kostnaderna snabbt och blir dyrare än själva lånebeloppet. Villkoren för förlängningar skiljer sig mellan olika smslångivare. En del har mycket dyrare kostnader, som exempelvis ökade räntor och avgifter, medan andra är mer förlåtande och har lägre kostnader. Därför är det extra viktigt att läsa igenom villkoren i detalj innan du ansöker om ett smslån. Särskilt om du är osäker på om du kommer att kunna betala tillbaka lånet i tid. Tänk på förlängningar endast som en nödlösning.

Till sist är ett bra tips att tänka på att även läsa det finstilta i villkoren. Många gånger får man reda på jobbiga villkor först när det är för sent, vilket kan vara avgörande för om ditt smslån blir en succé eller inte.


Vivus

Snabblån hos Vivus

Vivus erbjuder snabblån, så kallade smslån eller mikrolån från 500 kronor på upp till 20000 kronor. Som förstagångskund kan du låna upp till 6000 kronor helt ...