Ålder
Markera ålder om du är under 21

Lånesumma
Välj hur mycket du vill låna

Betalningsanmärkning
Markera om du har betalningsanmärkning

Lär dig allt om Smslån

Vad menas med Smslån?
Smslån har blivit ett av de mest kända begreppen i Sverige när det handlar om lån. Hatat av många och älskat av många. Smslånet fö... läs mer


Att tänka på när du ska ta ett smslån
Skillnaden mellan ett smslån och en vanligt traditionellt lån är inte särskilt stora. Du lånar en bestämd summa pengar ... läs mer

Krav på nya regler för smslån

Lagar och regler för smslån och andra snabblån måste ses över. Annars riskerar antalet skuldsatta, som växer lavinartat, att bli ett samhällsproblem.

Det skriver Finansinspektionen (FI) till regeringen i sin rapport Konsumentskyddet på finansmarknaden. Visserligen betonar FI den enskilde individens ansvar för sina beslut, men pekar på att allt fler medborgare riskerar att bli utan tillgång till grundläggande finansiella tjänster som betalkort och girokonto, därför att de har dragit på sig betalningsanmärkningar, när de inte kunnat amortera de ofta mycket dyra snabbkrediterna.

Under 2007 fanns över 20.000 personer med sådana smslån betalningsanmärkningar registrerade hos Kronofogden. Året därpå var de närmare 36.000. Unga människor är överrepresenterade, men FI konstaterar att under senare tid har också allt fler äldre tagit smslån och gått i skuldfällan.

FI, som är tillsynsmyndighet för finansmarknadens företag, konstaterar att konsumenternas ställning generellt sett är god. Men det finns områden där skyddet kan och bör bli bättre.

Ett sådant är den traditionella pensionsförsäkringen, det vill säga när försäkringsbolaget bestämmer placeringsinriktning. Här borde reglerna ses över och tillsynen och företagens agerande förbättras.

FI aviserar också att den ska kontrollera att svenska bankers utlandsfilialer och utländska bankers filialer i Sverige har de tillstånd de behöver för sin verksamhet.

TT

Risicum

Snabblån hos Risicum

Risicum Capital erbjuder små lån, så kallade smslån eller snabblån från 1000 kronor på upp till 12000. Som förstagångskund kan du låna upp till 12000 kronor v...