Ålder
Markera ålder om du är under 21

Lånesumma
Välj hur mycket du vill låna

Betalningsanmärkning
Markera om du har betalningsanmärkning

Lär dig allt om Smslån

Vad menas med Smslån?
Smslån har blivit ett av de mest kända begreppen i Sverige när det handlar om lån. Hatat av många och älskat av många. Smslånet fö... läs mer


Att tänka på när du ska ta ett smslån
Skillnaden mellan ett smslån och en vanligt traditionellt lån är inte särskilt stora. Du lånar en bestämd summa pengar ... läs mer

Snabblån stigmatiseras felaktigt

Enligt företag i snabblånebranschen är svartmålningen i media av smslån och snabblån baserad på felaktig tolkning av statistik.

I medier beskrivs snabblån och smslån som ett växande problem där en allt större del av Sveriges befolkning hamnar i skuldfällan. På Di.se Debatt skriver Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, bland annat att "Snabblånen är ett snabbt växande samhällsproblem. Det visar bland annat statistik och prognoser från Kronofogdemyndigheten", vilket ytterligare späder på en felaktig bild av branschen. Men bilden som målas upp stämmer inte. Kronofogdemyndigheten kan eller vill inte lämna ut all statistik, och den statistik som lämnas ut tolkas ofta felaktigt och viktiga aspekter utelämnas anser flera aktörer inom branschen!

I rapporteringen i media anges ofta antalet fall som hamnar hos kronofogden men utan att ställa det i relation till antal utlåningar som faktiskt sker. Exempelvis beviljade en av de största aktörerna 160000 smslån under 2008. Av dessa var det 4300 ärenden som gick till kronofogden och endast 1900 ärenden som ledde till utslag vilket är så lite som 1,2%. Ville Saari på Meddelandelån Sverige AB anser att bilden av snabblånebranschen inte är nyanserad:

- Vår erfarenhet är att merparten av alla som lånar betalar tillbaka sina lån snabbt och upplever tjänsten som positiv. Sedan finns det alltid människor som av en eller annan anledning väljer att ta ett snabblån av fel orsak och får problem vilket naturligtvis är mycket beklagligt, men här pratar vi om en minoritet av användare och dessa har oftast även problem med traditionella krediter. Tyvärr så kommer det alltid att finnas människor som av olika orsaker hamnar i ekonomiska problem och en stor del av vår affärslogik går ut på att identifiera detta beteende för att i förväg undvika kreditgivning till dessa. Det är ändock vi som står för kreditrisken och förlorar pengar vid kreditförluster.

Enligt kronofogdemyndigheten inkom under förra året 36000 ärenden av obetalda sms-lån med en tydlig trend uppåt. När media rapporterar om detta sätts ofta likhetstecken mellan anmälda ärenden och antal personer som anmälts, en misstolkning som ger sken av att en större andel av de som tar snabblån hamnar i problem än vad som egentligen är fallet. Ett exempel på detta finns på sr.se/jonkoping/ där det rapporteras att 1493 personer fick en anmärkning under förra året till följd av snabblån. Sanningen är att det var 1493 anmälningar som inkom, hur många personer som var föremål för anmälningarna framgår ej. Uppfattningen bland aktörerna på marknaden är att det sannolikt är få personer som svarar för en stor andel av alla ärenden hos kronofogden. En siffra som kronofogden varit ovillig att hittills kommunicera offentligt.

- Detta är väldigt osunt av kronofogden att inte gå ut med den statistiken eftersom siffrorna bevisligen misstolkas. Som myndighet tappar de sin objektiva roll vad gäller statistiskrapportering, menar Ville Saari.

Meddelandelån

Snabblån hos Meddelandelån

Meddelandelån Sverige erbjuder små weblån, så kallade smslån eller snabblån från 500 kronor på upp till 10000. Även som förstagångskund kan du låna upp till 1...