Ålder
Markera ålder om du är under 21

Lånesumma
Välj hur mycket du vill låna

Betalningsanmärkning
Markera om du har betalningsanmärkning

Lär dig allt om Smslån

Vad menas med Smslån?
Smslån har blivit ett av de mest kända begreppen i Sverige när det handlar om lån. Hatat av många och älskat av många. Smslånet fö... läs mer


Att tänka på när du ska ta ett smslån
Skillnaden mellan ett smslån och en vanligt traditionellt lån är inte särskilt stora. Du lånar en bestämd summa pengar ... läs mer

Lån

Lån

I dag används begreppet lån flitigt och då tänker man oftast på ett lån av pengar. I denna ordlista är det underförstått att vi tänker på att låna pengar.

Med lån menas egentligen rätten att under en viss tid använda någonting som tillhör någon annan, eller den överenskommelse som ger upphov till denna rätt. Om ersättning utgår, och lånet inte avser pengar, brukar det ofta kallas något annat t.ex. hyra eller arrende.

Den juridiska termen för lån av pengar och andra fungibla ting är försträckning. Ordet lån betyder enligt samma terminologi inte lån av pengar utan lån av föremål där den som lånar ut föremålet förväntar sig att få exakt samma föremål tillbaka efter lånet. Vid lån av pengar (försträckning) är man inte intresserad av att få tillbaka just de utlånade sedlarna och mynten utan den summa pengar man lånat ut.

Lån av pengar kan delas in i olika typer av lån som har många olika namn. De vanligaste namnen är privatlån, blancolån, bolån, mikrolån och smslån.